Bij de uitvoering van de semiscenische Johannes Passion op zondag 22 maart 2015 wordt de regie gevoerd door Marc Pantus. Samen met dirigent Geert van den Dungen werkt hij aan de opzet van dit bijzondere concert. Het Bachkoor Brabant is voor deze gelegenheid in twee groepen verdeeld: een scenisch koor voor de turbakoren, de zgn. volkskoren, en een koralenkoor. De gebeurtenissen in het lijdensverhaal en het commentaar en de bezinning daarop moeten door beide koorgroepen op een beeldende manier in het geheel worden verweven.
Regisseur en zanger Marc Pantus studeerde aanvankelijk Theatervormgeving aan de Rietveld Academie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam, waar hij in 1989 het diploma Audiovisuele vormgeving behaalde. Direct daarna begon hij zijn zangstudie aan het Utrechts Conservatorium en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daar volgde hij tevens de operaklas en behaalde hij in 1997 het diploma Uitvoerend Musicus. Hij was geselecteerd voor het Steans Institute for Young Artists in het Ravinia Festival in Chicago (V.S). waar hij onder andere les kreeg van Thomas Allen, Christa Ludwig, Barbara Bonney, Elisabeth Söderström en Roger Vignoles.
In 2001 richtte Marc ‘i piccoli holandesi’ serious comedy & opera op. Oorspronkelijk puur gericht op komisch operarepertoire uit de achttiende eeuw, maar inmiddels komen ook latere stijlperiodes aan bod. Sindsdien zong, ontwierp en regisseerde Marc Pantus in de pers bejubelde producties van Johann Adolf Hasse en Francesco Bartolomeo Conti. De producties waren o.a. te zien in het Holland Festival Oude Muziek in Utrecht, op het Aqua Musica Festival te Amsterdam, het Van Wassenaerfestival en het Voi-z Festival te Zwolle. Na deze producties maakte Marc Pantus in 2005 Don Quijote, cut & paste opera en in 2006 Sancho Pança, welke laatste voor een groot deel uit een nooit eerder uitgevoerde opéra comique van Philidor bestond.
In 2008 regisseerde Marc bij het Kamerkoor Cantecleer de barokopera’s Dido and Aeneas (Purcell) en Venus and Adonis (Blow), waarin hij op de binnencour van het Kasteel van Breda ook de mannelijke hoofdrollen vertolkte.
Begin 2009 maakte hij de barokmuziektheatervoorstelling DOODLEUK, een solovoorstelling met cantates van Bach en Telemann en een verhaal van Thomas Bernhard. In de zomer van 2009 was Marc regisseur en vormgever van ‘Svadebka, de dorpsbruiloft’ waarin de wereldpremière van Stravinsky’s ‘Les Noces’ en ‘Histoire du Soldat’ opgenomen waren. De voorstelling ging in de Hermitage te Amsterdam in première tijdens het Grachtenfestival en werd in de landelijke pers geprezen om zijn helderheid en inventiviteit. Als bekroning van de reeks voorstellingen werd de productie uitgevoerd als Koninginnedagconcert in paleis Noordeinde en uitgezonden op de Nederlandse televisie.
Bij de Rotterdamse Opera regisseerde hij Giovanna d’Arco van Giuseppe Verdi, en tekende hij ook voor de vormgeving. In 2011 schreef en regisseerde Marc voor De Magische Muziekfabriek en de Radio Kamer Filharmonie de voorstelling Don Quichot en Sinterklaas, met onder andere nieuw werk van Bart Visman en de opera El retablo de Maese Pedro van Manuel de Falla, waarin hij ook de rol van Don Quichot vertolkte. Voor vocaal ensemble Frommerman schreef en regiseerde Marc de voorstelling ‘FrommerFranz’, een ode aan Schubert. De pers was unaniem positief over deze productie. De Volkskrant gaf zelfs vijf sterren bij zijn recensie. In december 2013 verscheen de cd-box Harry, Heine in Holland, waarop hij werk van Nederlandse componisten op tekst van Heinrich Heine vertolkt, samen met een audioboek van Heine’s Memoires, voorgelezen door schrijver Arnon Grunberg.
Op verzoek van Bart Visman schreef Marc Pantus een tekst voor een compositieopdracht van de Zaterdagmatinee. In februari 2014 ging deze compositie voor het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest in première in het Concertgebouw te Amsterdam. Ook schreef Marc het libretto van de opera De Allochtoon. Deze opera van Bart Visman zal in seizoen 2015/16 in première gaan.
Semiscenische Johannes Passion zondag 22 maart 2015 aanvang 15 uur
Sacramentskerk
Zandberglaan 58, Breda
Bachkoor Brabant
Barokorkest Florilegium Musicum
Solisten:
Sebastian Brouwer – tenor/Evangelist en aria’s
Jussi Lehtipuu – bas/Christus
Charlotte Munnik – sopraan
Oscar Verhaar – countertenor
David Visser – bas
Dirigent: Geert van den Dungen
Regisseur: Marc Pantus
Entreeprijs: € 25,00, inclusief programmaboekje en consumptie
Kaarten voor dit concert zijn te bestellen via de pagina Contact en kaarten.
De kaarten zijn eveneens verkrijgbaar bij de deelnemers aan dit project en bij onze vaste voorverkooppunten:
Vrije Boekhandel Veemarktstraat 40, Breda
VVV Breda Grote Markt 38 & Willemstraat 17-19, Breda
Wijnhuis Oktober Wilhelminastraat 52 | hoek Baronielaan, Breda Hier is uitsluitend contante betaling mogelijk.