Bach & Telemann: een bijzondere componistenrelatie
10 oktober 2017
Als afsluiting van het Telemann-herdenkingsjaar voert het Bachkoor Brabant op 10 december 2017 een opmerkelijk programma uit onder de titel Bach & Telemann: een bijzondere componistenrelatie. Aanleiding genoeg voor het Bachkoor Brabant om deze bevriende componisten samen in een programma te herenigen, met als extra muzikale verbinding muziek van Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788). Voor de doop van deze zoon van J.S. Bach was Telemann tot zijn peetvader benoemd en voerde hij eveneens als tweede naam Philipp. Een duidelijk bewijs van hun onderlinge vriendschap.
De muzikale grootmeester Johann Sebastian Bach (1685-1750) was in de 18de eeuw lang niet zo succesvol en beroemd als zijn collega Georg Philipp Telemann (1681-1767), die in onze huidige tijd juist minder waardering en belangstelling geniet. Richtte Bach zich in zijn Leipziger periode (van 1723 tot zijn dood) voornamelijk op Lutherse kerkmuziek (o.a. orgelwerken, cantates en passies) bestemd voor de Thomas- en Nicolaikirche in Leipzig, veelschrijver Telemann hield zich in Hamburg in dezelfde periode (van 1721 tot zijn dood) bezig met vergelijkbare muzikale activiteiten voor de vijf Evangelisch-Lutherse hoofdkerken. Telemann schreef daarnaast nog eens een dertigtal opera’s voor de Hamburgse Opera; voor dit genre had Bach tot zijn spijt geen mogelijkheden in Leipzig.
Het concertprogramma bevat muziek voor de kersttijd: de jubelende Adventscantate BWV 36 Schwingt freudig euch empor van Johann Sebastian Bach, de in ons land zelden of nooit uitgevoerde Nieuwjaarscantate TWV 1:1061 Lobet den Herrn, alle seine Heerscharen van Telemann en het Magnificat, Wq 215 van C.Ph.E. Bach, die stilistisch duidelijk afstand had genomen van zijn vader. Naast muzikale verschillen zijn er in dit programma ook duidelijke parallellen aanwijsbaar, die voor diverse verrassingen kunnen zorgen.
Het Bachkoor Brabant wordt vergezeld door Barokorkest Florilegium Musicum, dat op authentieke barokinstrumenten of kopieën ervan speelt. Vocale solisten zijn Kristen Witmer (sopraan), Oscar Verhaar (countertenor), Sebastian Brouwer (tenor) en David Visser (bas). Het concert wordt geleid door de dirigent-musicoloog Geert van den Dungen.
Het concert vindt plaats op zondag 10 december 2017, aanvang 15.00 uur, in de prachtige Sint-Willibrorduskerk te Breda-Teteringen. Deze werd gebouwd in 1926-1927 naar een ontwerp van architect Jacques van Groenendael. De stijl is een mengeling van Neo-Romaanse elementen en Byzantijnse invloeden, met daarbij aanvullingen in de stijl van de Amsterdamse School.