Barthold Brockes

Op 13 maart voert het Bachkoor Brabant de Brockes Passion uit, een verrassende mix van de versies van Keiser, Telemann en Händel.

Barthold Heinrich Brockes (1680-1747) studeerde rechtsgeleerdheid in Halle en promoveerde als jurist aan de Universiteit van Leiden. Hij vestigde zich vanaf 1704 in Hamburg. In 1720 werd hij benoemd als lid van de Hamburgse gemeenteraad en bekleedde hij diverse functies in het bestuur van de stad. Van 1735 tot 1741 was hij magistraat in Ritzebüttel, een exclave van Hamburg in het uiterste noorden van Duitsland.

Barthold Brockes

Barthold Brockes

In zijn vrije tijd was Brockes een verwoed dichter. Zijn gedichten werden in negen banden gepubliceerd onder de titel Irdisches Vergnügen in Gott (1721-1748). Hij schreef voornamelijk religieus getinte poëzie, waarin de schoonheid en het nut van de natuur in relatie tot de mens bezongen werd. Ook als vertaler genoot hij aanzien: zo vertaalde hij onder meer La Strage degli innocenti (De Slachting van de Onschuldigen, 1715) van Giambattista Marini, Alexander Popes Essay on Man (1740) en Seasons (1745) van James Thomson.

De gedichten van Brockes zijn niet zozeer vanwege hun inhoud van belang, maar wel vanwege de veranderingen die in het begin van de achttiende eeuw in de Duitse dichtkunst en literatuur optraden onder invloed van het Verlichtingsdenken. Veranderingen die de kunsten en dus ook de poëzie een grotere vrijheid schonken om uiting te geven aan het individuele gevoel en het vrijdenken. Brockes was ook een pionier doordat hij de aandacht van zijn landgenoten vestigde op de nieuwe uit Engeland afkomstige poëzie over de natuur. Zijn verzen drukken een vrome houding uit naar die natuur en geven een religieuze interpretatie van natuurlijke fenomenen. Dit bereidde mede de weg voor befaamde Verlichtingsdichters als bijvoorbeeld Friedrich Gottlieb Klopstock.

Kaft dichtbundel "Irdisches Vergnügen in Gott"

Kaft dichtbundel “Irdisches Vergnügen in Gott”

 

 

Tekst: Geert van den Dungen

Concert:

Bachkoor Brabant
zondag 13 maart 2016, 15.00 uur
Martinuskerk Breda-Princenhage

Barokorkest Accademia Amsterdam

Solisten:
Adriaan De Koster – tenor/Evangelist
Jussi Lehtipuu – bas/Christus
Andrea Tjäder – sopraan
Oscar Verhaar – countertenor
Sebastian Brouwer – tenor

Dirigent: Geert van den Dungen

Entreeprijs: € 22,50, inclusief programmaboekje en consumptie.

Kaarten voor dit concert zijn vanaf februari 2016 te bestellen via de pagina Contact en kaarten. Hier vindt u ook meer informatie over de bestelprocedure. Donateurs van het Bachkoor Brabant worden per brief op de hoogte gesteld van dit concert. Zij hebben de mogelijkheid om gereserveerde plaatsen te bestellen. Zie ook Vrienden van het Bachkoor Brabant.