Hohe Messe door het Bachkoor Brabant

Het Bachkoor Brabant geeft op vrijdag 20 december in de monumentale Grote Kerk te Breda een feestelijke uitvoering van de Messe in h-moll van grootmeester Johann Sebastian Bach (1685-1750). Bij de eerste uitgave in 1845 werd dit bijzondere werk ‘Hohe Messe’ genoemd; een bijnaam die intussen internationaal een begrip is geworden.

Met deze complete zetting van de vaste misdelen lijkt Bach in de laatste fase van zijn leven zijn vocale kunst samen te vatten. Hij schiep zijn eigen ‘missa ultima’. Centraal hierin staat het koor, dat vier-, vijf-, zes- en achtstemmig optreedt in motetstijl, in de traditierijke Stile antico en in moderne concertante fuga’s. Solisten geven hun bijdragen: een aria in de galante stijl klinkt naast een duet in een strenge canonische schrijfwijze. Op een eeuwenoude mistekst, tijdloos, niet aan modes onderhevig, ontstaat een werk dat zich kan meten met de grootste polyfone miscomposities van de Renaissance, die door Bach zo bewonderd werden.

Van alle uitvoerenden (solisten, koor en orkest) wordt door Bach zowel muzikaal als technisch het allerhoogste verlangd. Een uitvoering van de Hohe Messe is een zeldzame muzikale belevenis voor zowel het publiek als alle uitvoerende musici.

Het Bachkoor Brabant wordt tijdens dit concert vergezeld door het internationaal Barokorkest Florilegium Musicum, dat authentieke instrumenten of kopieën ervan bespeelt.
Solistencast:
Enide Lebrocquy (sopraan)
Oscar Verhaar (countertenor)
Adriaan De Koster (tenor)
Jussi Lehtipuu (bas)
Het geheel staat onder leiding van dirigent-musicoloog Geert van den Dungen.

Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar bij de Vrije Boekhandel, Wijnhuis Oktober (alleen contante betaling) en via de website van het Bachkoor Brabant: https://bachkoorbrabant.nl/contact-kaartverkoop/

Entreeprijzen, inclusief programmaboekje en consumptie

– middenschip: € 32,00
– zijbeuken: € 25,00
– priesterkoor (zgn. ‘luisterplaatsen’, minder zicht): € 10,00

Meer gegevens over dit unieke concert en over de kaartverkoop zijn te vinden op de website:

www.bachkoorbrabant.nl

Uitvoering Hohe Messe Bachkoor Brabant