Het waren bijzondere concerten op 10 en 11 oktober ‘Bachs grenzeloze muzikale invloeden’ door het Bachkoor Brabant.

Bij de generale repetitie in de Laurentiuskerk waren drie kunstenaars (Lya van Irsel, Martin Peulen en Felix van Breugel) aanwezig om de laatste hand te leggen aan de kunstwerken die zij naar aanleiding van de koorwerken maakten. Het koor maakte kennis met accordeonist Vincent van Amsterdam, hij begeleidde bij enkele werken (zoals bijvoorbeeld Petite Messe Solennelle van Rossini). Een mooie ervaring. Luisteren naar Vincents solowerken, die grote indruk maakten.

Generale repetitie Bachkoor Brabant Laurentiuskerk Breda

Generale repetitie Bachkoor Brabant Laurentiuskerk Breda

Het was lang geleden dat het koor zong in de Vredeskerk te Oosterhout. De hernieuwde kennismaking bij het concert op vrijdag was prettig. Een lichte en rustige kerk die bij het concert behoorlijk goed gevuld was. De kunstenaars hebben goede plekken gevonden voor hun schilderijen na wat geschuif met planten en gehuppel met ladders door de kerk.

Zitrepetitie Bachkoor Brabant in de Vredeskerk Oosterhout

Zitrepetitie Bachkoor Brabant in de Vredeskerk Oosterhout

Enkele kunstwerken van Lya van Irsel

Enkele kunstwerken van Lya van Irsel

 

 

 

 

 

 

In de pauze en na het concert gaven zij aan het belangstellende publiek toelichting over de totstandkoming van de kunstwerken.

Ook het koor bleef niet op de traditionele plaats voor in de kerk staan. Bij het werk “Immortal Bach” van de Noorse componist Knut Nystedt kwamen zij tot verrassing van de aanwezigen tussen het publiek staan, verdeeld in vijf kleine koren.

Uitvoering in de Laurentuiskerk

Uitvoering in de Laurentuiskerk (zitrepetitie)

Vincent van Amsterdam maakte indruk onder andere met het werk De Profundis van Sofia Gubaidulina, waarvan de bladmuziek een kunstwerk op zich is. Zeer expressief liet hij deze indrukwekkende klanken horen.

Kunstwerk of bladmuziek?

Kunstwerk of bladmuziek?

Het concert op zaterdag in de Laurentiuskerk in het Ginneken was goed bezocht.

Dirigent Geert van den Dungen dirigeerde niet alleen het koor. Ook verzorgde hij een mondelinge toelichting op het programma. Hij vertelde regelmatig wat over de werken en de context ervan.

Voor alle deelnemers aan het project was deze concertopzet een nieuwe ervaring. Dit geldt zowel voor de dirigent, accordeonist, de zangers, als voor de kunstenaars en het bestuur. Het was de eerste keer dat een concert op deze manier werd vormgegeven. Er zijn veel enthousiaste reacties ontvangen.

Bedankt aan alle deelnemers en met name aan dirigent Geert van den Dungen die dit unieke programma heeft samengesteld en tot een goed en mooi einde heeft gebracht.

Esther van der Ham

Het Bachkoor Brabant ziet u graag bij het volgende concert, het Weihnachts-Oratorium op vrijdag  19 december in de Grote Kerk Breda waar vier van de zes cantates op het programma staan.

Kunstwerk Martin Peulen

Kunstwerk Martin Peulen