De Johannes Passion, BWV 245 van Johann Sebastian Bach (1685-1750) werd voor de eerste maal uitgevoerd tijdens de vesperdienst van Goede Vrijdag in 1724 in de Nicolaikirche te Leipzig. In totaal beleefde de Johannes Passion tijdens Bachs ambtsperiode in Leipzig vier uitvoeringen. Een viertal versies van dit werk is geheel of gedeeltelijk bewaard gebleven. De verschillen tussen de vier versies bestaan vaak uit kleine toevoegingen van noten, instrumentatiewijzigingen en het weglaten of inlassen van koren, koralen en aria’s. De teksten van deze delen stammen niet uit het evangelieverhaal van Johannes. Zij zijn door Bach gekozen om uitleg te geven aan of commentaar te geven op de vertellingen van de Evangelist in de recitatieven.

Optreden van het Bachkoor Brabant in de Nicolaikirche in Leipzig Bachreis oktober 2012

Optreden van het Bachkoor Brabant in de Nicolaikirche in Leipzig
Bachreis oktober 2012

De kern van de orkestbezetting in de Johannes Passion bestaat uit strijkinstrumenten, twee fluiten, twee hobo’s en basso continuo. Daarnaast geven instrumenten als oboe d’amore, oboe da caccia, viola d’amore, viola da gamba en luit een bijzondere klankkleur aan bepaalde delen. De vocale bezetting bestaat uit solisten en koor. De partij van de Evangelist wordt gezongen door een tenor, de Christuspartij door een bas. Een sopraan, alt, tenor en bas vertolken de aria’s en de kleinere rollen in dit passieverhaal, zoals Petrus, Pilatus en dienaren van de hogepriester. Op het moment dat een groep mensen, zoals het volk of de soldaten, wordt ingevoerd (de turbakoren), neemt het koor op directe wijze deel aan het vertellen van het evangelieverhaal. Evangelierecitatieven en turbakoren brengen het verhaal; koren, koralen en aria’s verwoorden reacties die dit verhaal oproept. Door hun plaats in het geheel accentueren zij bepaalde facetten van het lijdensverhaal. De manier waarop Bach al deze tekstonderdelen heeft getoonzet is dramatisch en beeldend. Op treffende wijze zijn handelingen, woorden en gebeurtenissen van muziek voorzien. Bachs passiemuziek volgt de tekst op de voet en zorgt ervoor dat de luisteraar nog altijd wordt meegenomen door dit spannende en universele verhaal.

Tekst: Geert van den Dungen.

Wilt u naar dit verhaal komen luisteren?

Op 6 april 2014 voert het Bachkoor Brabant de Johannes Passion uit in de Martinuskerk te Breda-Princenhage.

Vincent Lesage – tenor/Evangelist
Jussi Lehtipuu – bas/Christus
Charlotte Munnik – sopraan
Oscar Verhaar – countertenor
Sebastian Brouwer – tenor
Michiel Meijer – bas

Dirigent: Geert van den Dungen
Barokorkest Accademia Amsterdam

Kaarten kosten in de voorverkoop € 22,50 (inclusief consumptie en het programmaboekje). Aan de kerk kost een kaart € 25,00.
Vrienden van het Bachkoor Brabant krijgen korting op de toegangsprijs.

Bachreis oktober 2012: Het Bachkoor Brabant zingt in de Nicolaikirche te Leipzich

Bachreis oktober 2012: Het Bachkoor Brabant zingt in de Nicolaikirche te Leipzig