De maand april 2014 is een drukke maand geweest voor het Bachkoor Brabant met een viertal concerten. Op zondag 6 april stond de Johannes Passion op het programma. Net als de voorgaande jaren vond deze uitvoering plaats in de Martinuskerk te Breda-Princenhage. De kerk was goed gevuld met luisteraars en de reacties na afloop waren enthousiast.

Het Bachkoor Brabant met Barokorkest Accademia Amsterdam

Het Bachkoor Brabant met Barokorkest Accademia Amsterdam. Foto Caïn fotografie

In het wijkblad van Princenhage verscheen kort na de uitvoering een artikel geschreven door Marc de Baar met een vooruitblik naar de semiscenische uitvoering van volgend jaar, waarbij het verhaal niet alleen wordt gezongen, maar ook wordt uitgebeeld. Een citaat uit het artikel: ‘Dit vereist wel dat het koor tekst uit het hoofd kan zingen. Dat het koor daar al mee is begonnen, was niet alleen zichtbaar maar ook hoorbaar: er was veel aandacht voor het overbrengen van de tekst, hetgeen de uitvoering ten goede kwam. Het publiek luisterde aandachtig. Tijdens het slotkoor “Ruht wohl” en het afsluitende koraal kon je een speld horen vallen.’ Een week later stonden drie uitvoeringen van de Matthäus Passion op het programma. Op maandag en woensdag in Oudenbosch (in de Kapel van Saint-Louis), op dinsdag in de Grote Kerk te Breda. Iedere avond en uitvoering kende een eigen dynamiek en omstandigheden. Boeiende vertolkingen van de evangelisten Sebastian Brouwer (Oudenbosch) en Vincent Lesage (Breda), een mooi Matthäus-debuut van sopraan Charlotte Munnik, integere rollen van countertenor Oscar Verhaar en bas David Visser, een doorleefde Christusrol van bas Michiel Meijer en flexibele en zeer geconcentreerde koorzang, zodat uiteindelijk weer uitvoeringen van hoog niveau konden worden neergezet. Leuk altijd, berichtjes op Twitter na het concert:

Het Bachkoor Brabant op Twitter

Het Bachkoor Brabant op Twitter

Ook na deze (uitverkochte) concerten werden door de concertbezoekers veel enthousiaste reacties gegeven aan zangers en dirigent. Citaten van Facebook: “We hebben genoten!” “Het was een geweldig mooie avond!” Afbeelding Bedankt aan alle koorzangers, solisten, dirigent, Barokorkest Florilegium Musicum en natuurlijk alle luisteraars. Het Bachkoor Brabant gaat zich nu voorbereiding op de concerten van 10 en 11 oktober 2014: Bachs grenzeloze muzikale invloeden. Bij dit concert staat muziek op het programma van onder ander Brahms, Bach en Mozart. Het belooft weer een bijzonder concert te worden.