Op zondag 6 april om 15.00 uur, vindt in de Martinuskerk in Breda-Princenhage een bijzondere barokuitvoering plaats van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. Voor het eerst werkt het Bachkoor Brabant in dit concert samen met het professionele Barokorkest Accademia Amsterdam, dat op historische instrumenten speelt.

Het Bachkoor Brabant voert onder leiding van dirigent Geert van den Dungen de vierde en definitieve versie uit 1749 van dit meesterwerk uit. Hierin zijn door Bach zelf diverse versieringen en kleine toevoegingen aangebracht, waardoor deze passie nog beter werd uitgebalanceerd.

Bach schreef zijn oorspronkelijke Johannes-Passion in 1724. Een jaar later al verving hij het openingskoor door een ingetogen koraalbewerking, waarschijnlijk omdat er kritiek was gekomen op de (te uitbundige) muziek was gekomen. Bach bleef wijzigingen aanbrengen, zodat er tegenwoordig vier verschillende versies bestaan (uit 1724, 1725, 1728 en 1749).

De Johannes-Passion staat bekend om zijn korte felle koorgedeelten met veel gevoel voor de heftige dramatische verhaallijn, prachtige aria’s en bekende koralen.

Johannes Passion door het Bachkoor Brabant

Kruiswegstatie Dokkum door de Kunstenaar Jacques Maris, 1949

Het solistenteam bestaat uit Vincent Lesage (tenor/Evangelist), Jussi Lehtipuu (bas/Christus), Charlotte Munnik (sopraan), Oscar Verhaar (countertenor), Sebastian Brouwer (tenor) en Michiel Meijer (bas).

Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar bij VVV-Breda, de Vrije Boekhandel, Wijnhuis Oktober en via de website  www.bachkoorbrabant.nl.

De toegangsprijs is € 22,50 (dit is inclusief het programmaboekje en een consumptie). Vrienden van het Bachkoor Brabant krijgen 15% korting op één plaatsbewijs. Aan de kerk kosten de toegangskaarten € 25,00.

Tekst: Geert van den Dungen

Vriend van het Bachkoor Brabant

Als u het Bachkoor Brabant een warm hart toedraagt, kunt u vriend worden van het koor. De jaarlijkse bijdrage hiervoor is minimaal € 25. U heeft dan recht op een korting van 15 procent op één plaatsbewijs van de door de Stichting Bachkoor Brabant georganiseerde activiteiten. Daarnaast kunt u plaatsen reserveren voor twee personen in het voor donateurs bestemde vak in het voorste gedeelte van de uitvoeringslocatie.

Meer informatie is te vinden op de vriendenpagina op website van het Bachkoor Brabant.