Brockes Passion door het Bachkoor Brabant

Op 13 maart 2016 voert het Bachkoor Brabant de Brockes Passion uit, een pasticcio op muziek van Händel, Telemann en Keiser.

Georg Philipp Telemann

Georg Philipp Telemann

De Brockes Passion is gebaseerd op het oratoriumlibretto van het passieverhaal dat door Barthold Heinrich Brockes de titel kreeg ‘Der für die Sünde der Welt gemartete und sterbende Jesus’. Dit libretto verscheen in 1712 voor het eerst in druk en werd zo populair dat er daarna nog wel dertig herdrukken op de markt kwamen. Brockes, die over een goed netwerk in het Hamburgse muziekleven beschikte, wist met deze aangrijpende tekst over het lijden en sterven van Jezus verschillende Duitse barokcomponisten rechtstreeks muzikaal te inspireren.

Hieronder bevonden zich vooraanstaande musici als Georg Friedrich Händel (1685-1759), Reinhard Keiser (1674-1739) en Georg Philipp Telemann (1681-1767) en ook in onze tijd minder bekende namen als Johann Mattheson (1681-1764), Johann Friedrich Fasch (1688-1758) en Gottfried Heinrich Stölzel (1690-1749). Zij componeerden op dit libretto hun versies van dit vernieuwende passie-oratorium, een vrije en poëtische meditatie op het passieverhaal, waarin het gebruik van een evangelisch karakter ontbreekt.

Reinhard Keiser

Reinhard Keiser

Bij het Bachkoor Brabant staat een ‘pasticcio’ van drie versies op het programma: die van Händel, Telemann en Keiser, die allen in Hamburg hebben gewerkt. De samenstelling hiervan was in handen van Geert van den Dungen en Oscar Verhaar, die beiden ook musicoloog zijn. Vooral in het operagenre was het in de 17de en 18de eeuw niet ongebruikelijk om nieuwe werken samen te stellen op basis van al bestaande composities. De uitkomst van deze methode is een ‘pasticcio’, een mengeling van diverse muzikale ingrediënten. Ook in de oratoriumpraktijk werd het toegepast, zeker als er sprake was van een doorlopend verhalende tekst met een muzikale behandeling die volgens een overeenkomstig procedé is vorm gegeven. De tekst en diverse muzikale versies van de Brockes Passion, met name die van Händel, Telemann en Keiser, waren in de 18de eeuw zo geliefd, dat er al pasticcio’s van werden uitgevoerd in onder meer Hamburg, Leipzig, Stockholm en Riga.

George Frideric Handel

George Frideric Handel

Tekst: Geert van den Dungen

Concert:

Bachkoor Brabant
zondag 13 maart 2016, 15.00 uur
Martinuskerk Breda-Princenhage

Barokorkest Accademia Amsterdam

Solisten:
Adriaan De Koster – tenor/Evangelist
Jussi Lehtipuu – bas/Christus
Andrea Tjäder – sopraan
Oscar Verhaar – countertenor
Sebastian Brouwer – tenor

Dirigent: Geert van den Dungen

Entreeprijs: € 22,50, inclusief programmaboekje en consumptie.

Kaarten voor dit concert zijn vanaf februari 2016 te bestellen via de pagina Contact en kaarten. Hier vindt u ook meer informatie over de bestelprocedure. Donateurs van het Bachkoor Brabant worden per brief op de hoogte gesteld van dit concert. Zij hebben de mogelijkheid om gereserveerde plaatsen te bestellen. Zie ook Vrienden van het Bachkoor Brabant.