Voor de uitvoering van de semiscenische Johannes Passion heeft Opera Graphic Design een poster gemaakt. Zij doen dat al enkele jaren en iedere keer is het een kunstwerk op zich.

Flyer Bachkoor Brabant Johannes Passion 2015

Flyer Bachkoor Brabant Johannes Passion 2015

Dit keer is de afbeelding gebruikt van het schilderij “Christus als man van Smarten”. Het schilderij wordt toegeschreven aan Geertgen tot Sint Jans, ook wel bekend als Gerrit van Haarlem. Er is niet veel over hem bekend, hij is vermoedelijk geboren rond 1460 en overleden rond 1490. Het schilderij maakte waarschijnlijk deel uit van een tweeluik waarvan het andere paneel verloren is gegaan. Het is te vinden in de collectie van Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Op het schilderij is de lijdensweg van Christus te zien. Links van hem zit de biddende Maria Magdalena, aan de voet van het kruis de treurende Maria, zijn moeder, ondersteund door Johannes de evangelist. Drie engelen dragen passiewerktuigen: de spons, de lans en de nagels waarmee Christus aan het kruis is genageld. Rechtsboven zijn de martelwerktuigen te zien. Christus draagt zijn kruis en staat op uit het graf.

Het is een van de weinige werken waarbij Christus je recht aankijkt. De voorstelling roept de beschouwer op zich te identificeren met Christus die lijdt ten behoeve van de mensheid. Christus’ smartelijke, frontaal weergegeven blik draagt hiertoe bij.

Semiscenische Johannes Passion 22 maart 

De voorbereidingen van het concert van 22 maart zijn in volle gang. Samen met dirigent Geert van den Dungen bekeek regisseur Marc Pantus de mogelijke opstelling van het koralen- en scenische koor en het orkest. Er wordt gekeken hoe en waar het in- en uitschuifbare podium moet komen en welke belichting gebruikt gaat worden.

Semiscenische Johannes Passion 2015 Bachkoor Brabant

Semiscenische Johannes Passion 2015 Bachkoor Brabant

In 2010 voerde het Bachkoor Brabant de semiscenische Matthäus Passion uit in de Grote Kerk van Breda. In de zesde nieuwsbrief zijn de ervaringen van zangers en solisten terug te lezen. Het spannende van het uit het hoofd zingen, de gezichtsuitdrukking, de interactie met de solisten … Die ervaringen nemen we mee naar de bijzondere uitvoering van de Johannes Passion op 22 maart.

Ook het publiek krijgt een rol in het geheel en mag enkele koralen meezingen, waaronder het slotkoraal. Kort voor aanvang zal een repetitie met het publiek plaatsvinden.

tekst: Esther van der Ham

Semiscenische Johannes Passion 22 maart 2015 aanvang 15 uur
Sacramentskerk
Zandberglaan 58, Breda

Bachkoor Brabant
Barokorkest Florilegium Musicum

Solisten:
Sebastian Brouwer – tenor/Evangelist en aria’s
Jussi Lehtipuu – bas/Christus
Charlotte Munnik – sopraan
Oscar Verhaar – countertenor
David Visser – bas

Dirigent: Geert van den Dungen
Regisseur: Marc Pantus

Entreeprijs: € 25,00, inclusief programmaboekje en consumptie

Kaarten voor dit concert zijn te bestellen via de pagina Contact en kaarten.
De kaarten zijn eveneens verkrijgbaar bij de deelnemers aan dit project en bij onze vaste voorverkooppunten:

Vrije Boekhandel Veemarktstraat 40, Breda
VVV Breda Grote Markt 38 & Willemstraat 17-19, Breda
Wijnhuis Oktober Wilhelminastraat 52 | hoek Baronielaan, Breda Hier uitsluitend contante betaling mogelijk.

Johannes Passion Bachkoor Brabant

Het koralenkoor voor de Johannes Passion