Bach Vocalistenconcours Brabant

Het is u vast niet ontgaan: het Bachkoor Brabant organiseert met het Fontys Conservatorium Tilburg en Nieuwe Veste Breda het allereerste Bach Vocalistenconcours voor jonge zangers. Dit samenwerkingsverband van drie in de provincie Noord-Brabant gevestigde muzikale organisaties/instituten beoogt de vocale muziek van de componist Johann Sebastian Bach (1685-1750) bij nieuwe generaties zangtalent nadrukkelijk in beeld te brengen door middel van de realisering van een vocalistenconcours voor jonge zangers.

Op 17 september 2016 vond in de muziekzaal van het Fontys Conservatorium de halve finale voor conservatoriumstudenten plaats. Twaalf deelnemers afkomstig van conservatoria uit Nederland en België zongen een verplicht werk uit het Magnificat van J.S. Bach en een vrij werk van J.S. Bach aangehoord door een aandachtige jury en het publiek in de zaal.

Een fotoverslag.

Bach Vocalistenconcours Brabant

Jos van Oijen, voorzitter van het Bachkoor Brabant opent het concours officieel en heet de aanwezigen van harte welkom. Sopraan Sofia Asgahri staat klaar voor haar optreden.

Bach Vocalistenconcours BrabantDe vakjury onder leiding van artistiek leider Geert van den Dungen bestaat verder nog uit dirigent Gillis Michels en pianist Ben Martin Weijand.

Bach Vocalistenconcours Brabant

Regelmatig werd gekozen voor een aria uit de Matthäus Passion. Hier zingt de Belgische sopraan Esther Kouwenhoven.

Bach Vocalistenconcours Brabant

De kandidaten werden op klavecimbel of vleugel begeleidt door Ruud Huijbregts. Dit is de Engelse sopraan Madeleine de Berrie.

Bach Vocalistenconcours Brabant

Klavecimbelbegeleiding voor tenor Edward Leach.

Bach Vocalistenconcours Brabant

Bach Vocalistenconcours Brabant

Geert van den Dungen maakt de finalisten bekend na het uitspreken van lovende woorden aan alle kandidaten die hebben deelgenomen aan het concours.

De volgende kandidaten gaan naar de finale:

Esther Kouwenhoven
Enide Lebrocquy
Gert-Jan Verbueken
Franske van der Wiel
Boukje van Gelder
Edward Leach
Madeline de Berrie

Gefeliciteerd en veel succes op acht oktober!

Finale zaterdag 8 oktober 2016 van 19.00 tot 22.00 uur Fontys Conservatorium Tilburg, Zwijsenplein 1, 5038 TZ, Tilburg

De finalisten zingen een verplicht werk uit het Magnificat van J.S. Bach en een aria met recitatief van J.S. Bach naar eigen keuze. Ook de finale is openbaar. De winnaars van het concours zijn de solisten tijdens de uitvoering van het Magnificat door het Bachkoor Brabant op 15 oktober 2016 in de Heikese kerk in Tilburg. Zie Laureatenconcert.