Het Bachkoor Brabant voert het programma van 27 oktober 2013 (Bach en zijn collega’s uit Dresden) uit in de Martinuskerk in Princenhage.

Vaak hebben deze kerken een rijk cultuurhistorisch verleden, net zoals de muziek die het koor uitvoert. Bij de Grote Kerk in Breda, waar het Bachkoor Brabant bijvoorbeeld in 2012 het integrale Weihnachts-Oratorium van J.S. Bach heeft uitgevoerd en op 15 april 2014 de Matthäus Passion zal uitvoeren, is dat natuurlijk heel duidelijk.
Hetzelfde geldt voor de Kapel van Saint-Louis in Oudenbosch waar het Bachkoor Brabant al vele jaren de Matthäus Passion uitvoert in de Goede Week (in 2014 op 14 en 16 april).

Bachkoor Brabant Jubileumconcert Barokmotetten 2011

Bachkoor Brabant Jubileumconcert Barokmotetten 2011

Ook de Martinuskerk in Princenhage heeft een rijk verleden. Zo stamt de kerktoren uit 1400. Deze katholieke kerk is lange tijd in handen geweest van de protestanten. Het huidige uiterlijk van de kerk, inclusief de kleurrijke gebrandschilderde ramen bij het priesterkoor, is tot stand gekomen in de periode 1874 – 1960. De toren kreeg in deze periode de bekende spits met de vier kleine hoektorentjes.  In de tweede wereldoorlog is de kerk ernstig beschadigd, wat weer heeft geleid tot een grondige renovatie in de jaren daarna. Uiteindelijk is er voor gekozen zo veel mogelijk oorspronkelijke beelden terug te plaatsen.

Bachkoor Brabant in de Martinuskerk in Princenhage

De Martinuskerk in Princenhage

De keuze voor een kerk wordt bepaald door onder andere de akoestiek van de kerk en het uit te voeren werk. Het Bachkoor Brabant voert in deze kerk elk jaar op Passiezondag  de Johannes Passion uit en nu dus ook het project Bach en zijn collega’s uit Dresden. Het koor voor dit project bestaat uit 40 zangers.

De Martinuskerk ligt aan de Haagsemarkt in Princenhage. Voor de luisteraars is er in deze kerk vanaf alle plaatsen goed zicht op koor, solisten en orkest. Door de akoestiek zijn de prachtige en bijzondere werken die op het programma staan overal goed te horen.

Tekst: Esther van der Ham

De kerk is met het openbaar vervoer vanaf het Centraal Station te bereiken in 20 minuten. Gratis parkeergelegenheid is te vinden bij Pastoor van Spaandonkstraat, van daaruit is het slechts een paar minuten lopen.

routebeschrijving kerk princenhage